7 Aralık 2014 Pazar

Türk usulu, hatta Osmanlı Saray usulü diyebiliriz,DEMİRHİNDİLİ CHUTNEY SOS,

Merhaba ,
Bugün yine kendi reçetelerimden bir sosu anlatacağım ,bu öyle bir sos ki ,ister tavukla ,ister etle ,ister YILBAŞI HİNDİ si ile birlikte sunun,veya ani gelen misafire kepek ekmeği üzerine sürerek kanape olarak ikram edin.Engüzel tarafı buzdolabında 1 yıl kalabiliyor.
Malzemeler,
1/2 elma
1/2 kırmızı erik
2, 3 adet armut
4, 5 adet ince doğranmış kırmızı soğan 
5, 6 diş sarımsak
2 orta boy havuç
4 adet mandalina kabuğu rendesi
2 adet tarladan yağ biberi (şimdi ki adı kapya )
1 kase gün kurusu kayısı 
1 kase kuş üzümü
1 kase demirhindi
3,4 adet acı kırmızı biber
3,4 çorba kaşığı bal
Kristal tuz
Baharatlar; 
Defne yaprağı,tane karabiber ,kabuk tarçın,karanfil ,kekik,  (bu baharatları tülbentin içine koymanızı öneririm,ben buna baharat torbası diyorum ve mutlaka kullanıyorum.)Diğer baharatlar,toz zencefil,toz zerdeçal,yeni bahar ,rende muskat cevizi,kırmızı reyhan ,fesleğen,taze kekik ,bunları pişerken tencereye direk koyabilirsiniz.
Demirhindiyi,kayısıları ve kuş üzümlerini birgün öncesinden su dolu kaseye koyuyoruz.
Ertesi gün demirhindiyi ayrıca biraz kaynatarak çekirdek ve kılçıklarını temizliyoruz,
Büyük bir  tencereye doğranmış soğanları,sarımsak ,elma,armut kapya biberi,kayısıları ve demirhindiyi  koyuyoruz.Baharat torbası içine koyduğumuz baharatlarıda ilve ederek 2,3 bardak su koyarak pişirmeye başlıyoruz.Meyvalar yumuşamaya başlayınca,diğet toz baharatları ve kırmızı biberleri ilave ediyoruz,
20 dakika kısık ateşte yoğunlaşıncaya kadar pişirmeye devam ediyoruz,son dakika balı katarak bir fokurdatıp,mandalina kabuğu rendesini ilave ederek ocağı kapatıyoruz,içindeki baharat torbasını sıkarak çıkartıyoruz
Kavanoza boşalttığımız sosun üzerine zeytinyağ dökerek soğuyunca buz dolabına kaldırıyoruz.
Bu muhteşem tatlı acı sosu buzdolabından çıkarıp ,çıkarıp her yemekle ve her an kullanabilirsiniz.
AFİYETLE,,,,,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder